NOVOLETNI TURNIR VINKA LAVRINCA 2019

Po dveh letih odsotnosti se je 14.12.2019 ponovno odvil NOVOLETNI TURNIR VINKA LAVRINCA, v organizaciji Strelskega društva Dušan Poženel iz Rečice.

Mnogo se je spremenilo od zadnje novoletne tekme, predvsem je novost ta, da imajo na novo urejeno strelišče s kar 12 strelskimi mesti. Prav tako je SK Dušan Poženel večkratni nagrajenec za najboljši strelski klub po oceni Strelske zveze Slovenije. Klub ima odlične strelce in goji strelski šport tudi med mladimi. Soba v kateri se izvaja žreb je polna medalj, katere pričajo, kako bogato strelsko tradicijo ima klub in tudi sam kraj Rečica.

Vse pohvale organizatorjem za odlično izvedbo in da so po dveh letih odsotnosti ohranili športno praznični duh tega novoletnega turnirja, ki je edinstven sam po sebi, zelo zanimiv in napet o čemer priča tudi veliko število prijavljenih ekip.

Gremo lepo po vrsti, moram razložiti potek tekmovanja, ki se razlikuje od vseh ostalih strelskih tekmovanj.

Prvič sem nastopil na turnirju leta 2013 in od takrat ima ta tekma zame nek poseben čar. Za razliko od tekem v ligi Alpe Adria je tukaj potek tekme drugačen. Moram priznati, da me je prva udeležba na turnirju leta 2013 popolnoma prevzela in od takrat nisem izpustil nobenega turnirja, razen v času, ko ga organizator ni izvajal zaradi obnove strelišča.

Na turnir Vinka Lavrinca se lahko prijavijo samo ekipe. Ekipo sestavljajo trije tekmovalci. Vse ekipe se dobijo na strelišču v Rečici zjutraj ob 8:15, kjer se prijavijo in se izvede žreb.

 

Z žrebom vsaka ekipa dobi svojega nasprotnika, drugo ekipo, lahko je tudi iz istega kluba. Ko so tekmovalni pari določeni sodnik napoti ekipe na strelišče.

Strelja se po 5 strelov, 5 min, pri čemer je samo v prvi seriji poizkusna serija 5 strelov in potem 5 strelov za rezultat. Do konca turnirja nato več ni poizkusnih strelov. Takoj po zaključku 5 strelov se seštejejo vse točke in takoj se določi zmagovalca tekmovalnega para. Najbolje je to razvidno na priloženi tabeli. Ko so rezultati prvega kroga znani gredo zmagovalci v naslednji krog z zmagovalci, poraženci pa v repasaž, kjer si ponovno pridobijo možnost za pot do finala, seveda če premagajo nasprotnika, ki je bil poražen v drugem tekmovalnem paru prvega kroga.

 

Zmagovalci imajo vedno krajšo pot do finala. Ekipa, ki dvakrat izgubi zaključi turnir. Dovoljen je zgolj en poraz v enem krogu za nadaljevanje v finale oz. za najboljša tri mesta.

Vedno do sedaj je turnir postregel z nekaterimi presenečenji. Izkaže se, da favorit lahko izgubi proti neznani ekipi ali ekipi, ki ni izrazito favorizirana. Na turnirju je prisotna neverjetna borbenost in timski duh, saj morajo vsi člani ekipe za dober rezultat oddati svoj maksimum.

Tudi letos ni bilo nič drugače. Omenimo na primer ekipe SK Maribor. Klub SK Maribor je imel ekipe I, II in III. Eden iz med favoritov turnirja je bila ekipa SK Maribor I, v sestavi: Bojan Miklavc – rekordni zmagovalec turnirja z 8 medaljami, Darko Voglar in Darjan Gomivnik – prvak lige Alpe Adria. Nizali so zmago za zmago in vse je že kazalo, da jih nihče ne more ustaviti na poti do finala.

Ekipa SK Maribor I je ponovno pokazala kako uigrana in natančna je lahko “Sveta trojica” kluba SK Maribor. Po dolgem času smo opazili kako samozavestni in odlični so lahko ti trije strelci.

A naleteli so na odpor, tik pred polfinalom izgubili s Proarmis I v sestavi Bojan Jelen, Nenad Vignjevič in Marko Svetelšek, asi letošnje lige Alpe Adria. Ko je že kazalo, da je dobila ekipa SK Maribor I lahkega nasprotnika v repasažu, ekipo Proarmis II, ki so jih isti dan že premagali v drugem krogu, je ta ekipa za tri kroge razblinila sanje ekipe SK Maribor I. Proarmis II so bili boljši za tri kroge, ekipo so sestavljali: Jasmin Beganović – ki je po zaključku lige Alpe Adria prestopil k SK Promaris in poskrbel za naj odmevnejši prestop sezone, izjemen strelec Bojan Fras in mladi up Rok Šnut in se tako maščevali za poraz v drugem krogu. Izjemno umirjenost in natančnost je pokazal mladi up kluba Proarmis Rok Šnut, ki je z visokimi rezultati dopolnjeval rezultat svojih dveh sotekmovalcev. Tako je ekipa Proarmis II po samo enem porazu lepo napredovala vse do finala, kjer so se srečali s ekipo svojega kluba Proarmis I in v finalu ugnali tudi te ase. Omeniti moramo še Bojan Frasa, ki je skupaj z Beganovićem in Šnutom lepo dopolnjeval ekipo Proarmis II in s svojo konstantno natančnostjo doprinesel svoj del. Na koncu ni bilo dvoma, ekipa Proarmis II je zasluženo slavila svojo prvo zlato medaljo na tem napetem in razburljivem turnirju Vinka Lavrinca.

Spodaj na sliki ekipni zmagovalci turnirja SK Proarmis II od leve proti desni: Bojan Fras, Rok Šnut, Jasmin Beganović.

 

Ekipno 2. mesto SK Proarmis I od leve: Nenad Vignjević, Bojan Jelen, Marko Svetelšek.

 

Ko je že kazalo, da letos SK Maribor ne bo osvojil nobene ekipne medalje, sta za nekatere za presenečenje poskrbeli drugi dve ekipi: SK Maribor II in SK Maribor III.

SK Maribor III je v sestavi : legendo strelstva in vodjem ekipe Marjan Krašovcem, velikim nadobudnim adutom kluba SK MB Marko Remsom in mojo malenkostjo, v repasažu presenetili in zmagali dva krat zapored.  Po nesrečnem prvem porazu v prvem krogu s Proarmis II, o katerem je odločal sreča in taktičnost, saj sta obe ekipi imeli enako število pik, je o zmagi v prvem krogu odločal rezultat zadnjih dveh strelcev, vendar tistih dveh, ki sta bila zavedena na prijavnici. Tako se je SK MB III znašel v repasažu a se pobral in zmagal dvakrat zapored.

V tretjem krogu je ekipa SK Maribor III naletela na izredno močnega nasprotnika, to je bila ekipa SD Policist I, kar je enako, kot če bi NK Maribor dobil v žrebu za lige prvakov nasprotnika kot so Real Madrid ali Barcelono. SD Policist I v sestavi Branko Kos, Alen Šalamun in Darko Kovač so računali, da bodo skozi repasaž prišli z lahkoto do velikega finala. Vendar fantje ekipe SK Maribor III so pokazali veliko motiviranost in zbranost, kljub pritisku dali vse od sebe in na presenečenje vseh izločili SD Policist I, ki je tako izpadel iz turnirja. Če bi kdo stavil na ekipo SK Maribor III bi lahko obogatel, saj tudi sami člani SD Policista niso mogli dojeti kaj se je zgodilo, sicer zgolj za eno piko a ta pika je odločila izid in njihov izpad. SK Maribor III je tako zasedel skupno 5 ekipno mesto. Evforija po zmagi nad SD Policist I je bila prevelika in v naslednjem krogu so klonili proti ekipi svojega kluba SK Maribor II.

Omenil sem že adute kluba SK Maribor, ekipo SK Maribor II. Ti so bili svojevrstno presenečenje turnirja.  V sestavi: Mile Stošić, Franci Prah in Christian Hirz so lepo počasi a zanesljivo napredovali in blesteli iz kroga v krog, kar je bilo na koncu dovolj za tretje mesto in s tem rezultatom rešili čast kluba. Izkazal se je Mile Stošić, legenda kluba, ki je kljub poškodovani nogi ( na strelsko linijo je odšepal ) in močnimi bolečinami dokazal, da lahko odstreli vrhunsko in ne kloni pod pritiskom, ki je padel na to ekipo, ko je bila prva ekipa SK Maribor že izločena. Blestel je Christian Hirz in piko na i dodal Franci Prah.

Ekipno tretje mesto SK Maribor II od leve: Franci Prah, Christian Hirz in Mile Stošić:

 

Po koncu ekipnega dela tekmovanja organizator na strelišče pokliče 8 najboljši strelcev, ki so tekom turnirja imeli najboljše rezultate. Sedaj se začne odvijati boj za posamezne medalje.

Vsak strelce ima en strel in 30 sec časa. Vsak strelec odstreli ta strel posebej, od osmega mesta naprej. Najslabši od vseh osmih izpade in tekmovanje se nadaljuje s strelcem manj in tako vse do konca dokler eden ni najboljši in osvoji zlato medaljo turnirja za najboljšega posameznika. Če imajo vsi tekmovalci rezultat 10, se serija ponovi. Če imata dva ali več tekmovalcev rezultat manj kot 10 a enak rezultat ( recimo vsi odstrelijo 9 krogov ),  se na tarči preveri kdo je bližje 10-tki, ta napreduje, slabši izpade.

V finale posameznikov so se uvrstili: Darko Voglar, Bojan Miklavc, Hirz Christian, Nenad Vignjević, Darko Kovač, Darijan Gomivnik, Bojan Jelen in najboljši iz ekipnega dela Robert Nose. Tudi ta del je postregel z presenečenjem, saj so vsi strelci nizali desetke eno za drugo in stopnjevali napetost, kdo bo zmagovalec kot posameznik. Največjo srčnost, natančnost in zanesljivost je pokazal Robert Nose, član SD Policist in na koncu zasluženo slavil in osvojil zlato medaljo med posamezniki. Drugi je bil Bojan Jelen Proarmis in tretji Darijan Gomivnik SK Maribor.

Sledila je podelitev medalj ekipnih in posameznih in tako je bil Novoletni turnir Vinka Lavrinca 2019 zaključen. Tekmovalci pa so že razmišljali kako bo drugo leto, kakšno ekipo sestaviti in kakšno taktiko ubrati :).

Klik na bilten, kjer lahko vidite vse rezultate:

Bilten – Novoletni turnir Rečica 2019

 

Na sliki spodaj zmagovalec turnirja med posamezniki Robert Nose, SD Policist III

 

 

Drugo mesto posameznik Bojan Jelen, Proarmis I

Tretje mesto posameznik Darijan Gomivnik, SK Maribor I

Še nekaj utrinkov iz podelitve:

Delite na:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Ne spreglejte ...

KOLEDAR STRELSKIH TEKMOVANJ VK 2020

 Objavljamo koledar strelskih tekmovanj VK 2020   OSTALE STRELSKE TEKME VK 2020   17.10.2020 MOJSTER REVOLVERJA SK Maribor   Razporede ostalih tekem bomo objavljali sproti

Blog o športnem strelstvu – predstavitev

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Pozdravljeni vsi strelski navdušenci in tisti kateri se šele podajte na pot športnega strelca. Kdo sem? Športno-strelski navdušenec in športno strelstvo je moja strast,

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Politika zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke