KAKO POSTATI ŠPORTNI STRELEC I. DEL

Kako postati športni strelec? Na to vprašanje, ni tako težko odgovoriti.

Če imaš voljo in te nekaj veseli, ni nič težko. Vedno pa je potreben nek trud, nek vložek in tudi znanje. Ko pridemo do rezultatov so prej omenjene stvari še toliko bolj pomembne. Pomembna je tudi posameznikova odločitev oz. želja zakaj imeti orožje, a o tem nekoliko kasneje.

 

KAKO ZAČETI V ŠPORTNEM STRELSTVU
Foto by Športno strelstvo

 

ZAČETNIK – “ROOKIE”

V svoji zdaj že dolgoletni športno-strelski karieri sem naletel na mnoge športno strelske začetnike, kot sem bil nekdaj tudi sam, “rookie”.

Opazil sem, da začetniki mnogokrat težko pridejo do željenih in pravilnih informacij kot so npr: Kje kdaj in kako priti do orožne listine za šport.

Recimo mnogokrat slišim pri laikih, da v Sloveniji, če nisi lovec ali policist ne moreš imeti v lasti orožja, kar pa preprosto ne drži.

Vsak, ki se je podal na pot športnega strelstva ima neko svojo zgodbo in vsaka zgodba ima nek svoj začetek.

Tako je tudi pri meni. Vse se je začelo približno 8 let nazaj. Kar ni nič v primerjavi z zgodbami ostalih športnih strelcev katerih zgodbe bodo predstavljene v tem blogu pod kategorijo Intervjuji in so že več desetletij aktivni športni strelci. Nekatera imena bodo gotovo komu znana, če že ne legendarna, ampak pustimo to za drugo rubriko.

Bilo je pet prijateljev, ki so se nekega dne ob pijači po odbojki odločili, najbrž čisto spontano, da bi šli delati izpit iz varnega rokovanja z orožjem. Čez teden dni je kolega že imel več informacij, kje, kdaj in zakaj.

Sam sem imel takrat nekaj znanja o tej zadevi od prej. Vedel sem na kakšne načine lahko posameznik v R. Sloveniji pridobi orožno listino. Če napišem sedaj bolj laično in ne kopiram sem sam Zakon o orožju, so bile za nas takrat na izbiro štiri poti oz. kot jih zakon imenuje razlogi (enako je tudi danes).

 

RAZLOGI ZA IZDAJO OROŽNE LISTINE

 

  1. Razlog za nabavo orožja: lov

 

Lovec
Razlog za nabavo orožja: lov.

Oddaš vlogo oz. prošnjo za sprejem v lovsko družino. Ko oz. če si sprejet, moraš med drugim poleg lovskega izpita opraviti tudi izpit iz varnega rokovanja z orožjem. Čas pridobitve dovoljenja za nabavo orožne listine 1-2 leti (odvisno od lovske družine). Ker nihče od nas ni želel biti “jager” je ta opcija odpadla.

 

2. Razlog za nabavo orožja: varnost

 

orožje za potrebe varnosti
Razlog za izdajo orožja: varnost.

 

Narediš izpit oz. opraviš preizkus o varnem rokovanju z orožjem in oddaš vlogo, da potrebuješ orožje zaradi varnosti. Tvoja varnost je ogrožena.

Ta opcija v Sloveniji ne pripada nikomur kot sama po sebi, ampak mora imeti posameznik zato utemeljen razlog, ki se ugotavlja v posebnem upravnem postopku na upravni enoti.

Povedano drugače, če nisi v smrtni nevarnosti lahko naštevaš en kup razlogov, in če niso le ti podkrepljeni z dejanskimi, zadostnimi in verodostojnimi dokazi oz. okoliščinami, lahko na varnostno orožje lepo pozabiš.

Poznanih mi je nekaj primerov, ko so ljudje navajali en kup razlogov, ki so se laiku sicer zdeli utemeljeni, pa jim upravni organ ni izdal dovoljenja.

Prav tako je znano v strelskih krogih, katera upravna enota je do te opredelitve bolj liberalna in katera ne. Recimo Upravna enota Maribor velja za izredno konzervativno glede te opredelitve. Če lahko malo karikiram, če prideš na Upravno enoto Maribor in veš, da te zunaj čaka morilec, ne boš dobil varnostne orožne listine.

Poznam zgolj peščico posameznikov, ki imajo dovoljenje za nošenje varnostnega orožja.

Upravna enota, natančneje načelnik upravne enote ima diskrecijsko pravico to odobriti ali zavrniti. Bolj podrobno o tem kdaj drugič.

Torej ta opcija nam je bila nedosegljiva in je tudi takoj odpadla. Tudi v smrtni nevarnosti ni bil takrat nihče od nas.

Danes kot dolgoletni imetnik orožne listine se bolj zavedam, kaj bi pomenilo imeti varnostno orožje, kakšna velika odgovornost je to do sebe in do drugih. Varnostno orožje lahko imaš pri sebi za pasom 24 ur, naboj v cevi. Zakon za tako veliko odgovornost, žal ne opredeljuje kako sme imetnik varnostnega orožja to orožje uporabljati. Nekdo lahko to tudi razume, da lahko orožje uporabi po svojem preudarku. Kar je sporno, če že ne absurdno. Iz Zakona o orožju je namreč znano, kako sme orožje uporabljati športni strelec, tudi za policista je znano kdaj in pod kakšnimi pogoji sme uporabiti orožje. Tukaj pa je očitno zakonodajalec na to skupino, imetnikov varnostnega orožja, pozabil.

Roko na srce, kdo pa si sploh želi znajti v situaciji, da bi potreboval za svojo varnost orožje. Vendar zakon navaja tudi to možnost za tiste res skrajne in nujne primere.

 

3. Razlog za nabavo orožja: šport

 

Razlog za nabavo orožja: šport.

 

Tretji razlog, ki velja za nekatere, včasih tudi zmotno, kot najhitrejša pot do orožne listine, to je razlog za potrebe športa. Torej športno strelstvo.

Res pa, da iz med vseh naštetih opcij, ima ta v samem zakonu najbolj liberalne pogoje kako posameznik pridobi za potrebe športa, orožno listino in tako tudi samo orožje.

Vseeno še zdaleč ni vse tako enostavno in hitro kot se bere. Tudi tukaj moraš za pridobitev orožne listine opraviti preizkus znanja o varnem rokovanju, to pa ni edini pogoj. Ostali bistveni pogoji so še: članstvo v strelskem društvu, udeležba na tekmovanjih.

 

4. Razlog za nabavi orožja: zbirateljstvo

 

zbirateljstvo orožje
Razlog za nabavo orožja: zbirateljstvo.

 

Omenimo še razlog za zbiranje orožja, Tudi tukaj je pogoj opravljen preizkus o varnem rokovanju z orožjem in drugi pogoji, ki jih mora po zakonu izpolnjevati zbiratelj orožja.

 

Vir tega poglavja je povzet iz: Zakon o orožju (klik)

 

POSAMEZNIKOVA ODLOČITEV ZAKAJ IMETI OROŽJE

Pištola v sefuVsak posameznik se mora najprej sam pri sebi jasno odločiti zakaj želi imeti orožje doma. Je to zaradi lova, zbiranja starih kosov orožja, bi ga veselilo športno strelstvo?

Nadalje, naj se vsak vpraša tudi:

Ali čutim, da sem dovolj odgovorna in zanesljiva oseba, da bi lahko posedoval orožje (ne glede na namen: lov, šport, zbiranje, varnost).

Če te nekaj veseli, ali se o neki temi rad pogovarjaš, še ni nujno, da si dejansko sposoben in izpolnjuješ pogoje, da bi se lahko ukvarjal z nekim športom, pa ni nujno, da je to samo športno strelstvo.

 

PRVA DVA POMEMBNA KORAKA

 

1.korak:

Kdor si je pritrdilno odgovoril na prej zastavljena vprašanja in se zaveda tudi pogojev iz samega zakona, mora najprej izbrati opcijo oz. utemeljen razlog zakaj potrebuje orožje: za lov, šport, zbirateljstvo.

Namenoma tukaj ne omenjam razloga iz varnosti, saj menim, da je to opcija, za katero naj bi posameznik zaprosil samo v izjemnih okoliščinah, ko se boji za svojo varnost in sam po sebi najbrž sploh nima želje imeti orožja oz. ne bi imel, če ne bi bil ogrožen.

2. korak:

V drugem koraku se je potrebno pozanimati, kje in kdaj ter kdo organizira preizkus o varnem rokovanju z orožjem, ki je prvi pogoj (ne pa tudi edini) za vlogo o nabavi orožja, ki jo moraš kasneje podati na upravno enoto.

Ta dva koraka sta samo ena od mnogih, ki jih posameznik mora izvesti, če želi biti športni strelec, lovec ali zbiratelj (lahko tudi vse troje skupaj).
Ker je to blog o športnem strelstvu, bo bistvo tega bloga športno strelstvo.

 

V drugem delu bom razložil vse o tečaju iz varnega rokovanja z orožjem in o članstvu v strelskem društvo.

Poveza do drugega dela (klik): Kako postati športni strelec II. del.

Delite na:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Ne spreglejte ...

II. KOLO LIGE ALPE ADRIA 2020

Pozdravljeni strelke in strelci, ter vsi ljubitelji športnega strelstva. Pred vami je reportaža iz II. kola Lige Alpe Adria 2020, ki se je odvila na

I. KOLO LIGE ALPE ADRIA 2020

I. kolo Lige Alpe Adria 2020 se je zaradi znanih razlogov, kar precej zamaknilo. Neskončno smo veseli, da se je situacija končno umirila in lahko

VI. KOLO LIGE ALPE ADRIA 2020

VI. kolo Lige Alpe Adria 2020 se je odvilo na strelišču Agnez v Trbovljah, ki ga je organiziralo Združenje Slovenskih častnikov Trbovlje.     O

Finale MLAA 2023
MEDNARODNA LIGA ALPE ADRIA 2023

FINALE MEDNARODNE LIGE ALPE ADRIA 2023

Najboljše trenutke zadnjega 10. kola Mednarodne lige Alpe Adria 2023, ki ga je organiziralo Strelsko društvo Policist, smo dočakali 30. septembra 2023. Mednarodna liga Alpe

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Politika zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke