INTERVJU DARIJAN GOMIVNIK: “Športno strelstvo je zanimiva preizkušnja samega sebe.”

 

UVODNIK

Pozdravljeni,

tokrat je pred vami intervju, ki je nastajal skoraj pol leta. Čeprav Darijana poznam vse od mojih strelskih začetkov, ko smo se po naključju srečali na strelišču v Rušah, sem nekoliko odlašal, saj sem menil, da o njem vem že čisto vse.  “Le kaj ga lahko še vprašam?” je bilo vprašanje, ki se mi je nenehno vrtelo v mislih. Pa je bila to zame zanimiva preizkušnja in seveda pomota, da sem mislil da vem vse. Spomnil sem se bistva našega portala, da  je uspešne zgodbe potrebno deliti tudi z ostalimi. Sploh Darijanova športna zgodba je takšna, ki navdihuje. Tudi on sam je človek, športnik, ki navdihuje in opogumlja svoje klubske kolege in ostale športne strelce, ki smo si ga vzeli za vzor.

Darijan Gomivnik si je prislužil naziv prvaka, več kot enkrat. Tako pravijo rezultati in tem ne gre oporekati. Kadar pred treningom na strelišču v Melju kdo vpraša: “Prvak pride danes?” Vsi vemo koga ima v mislih. Ko bolj podrobno pomislim na vse njegove naslove, rekorde, medalje, ki jih je zdaj ogromno, moram vseeno povedati, da si naziv “Prvak” ni zaslužil samo z medaljami.  Mnogokrat so druga dejanja in značaj posameznika tiso, ki naredijo človeka unikatnega. Njegova pozitivna naravnanost, srčnost, predanost, poštenje in strast do športnega strelstva so ga naredili velikega. Je fenomen v športnem strelstvu. Še vedno se spominjam njegovih besed, ki jih je izrekel ob koncu tekme Mojster revolverja 2019, kjer je postavil tudi rekord: “Ne tekmujem za medalje, ampak za rezultat.” To ga dela drugačena od ostalih strelcev.  Zame je strelec, ki strelja s srcem, za rezultat in ne za “pleh”. Njegova miselnost, pristop, predvsem pa vztrajnost, a hkrati tudi skromnost, saj ne išče dodatne pozornosti in hvale, ga naredijo veličastnega, originalnega. Ni zaigran, je pristen in najboljši strelec, kar jih poznam.

Tako sva si z Darjanom končno, tik pred nadaljevanjem Mednarodne Lige Alpe Adria, vzela čas za ta pogovor. Pripravil sem ogromno vprašanj in tukaj so odgovori in razmišljanja Prvaka.

 

NJEGOVI ZAČETKI

Darijan Gomivnik, večkratni prvak Mednarodne lige Alpe Adria. Dotakniva se tvojega začetka. Tudi sam si namreč nekoč bil začetnik. Kako se je to zgodilo? Kdaj si se prvič srečal s športnim strelstvom in kdo je »kriv« oz. kdo te je navdušil za ta šport?

To je bilo leta 2011. Oseba, ki mi je predstavila oz. vpeljal v ta šport je moj bratranec in dober prijatelj Miran Žvajker (predsednik SK Devetka). Prvič sem streljal v Rušah, kmalu za tem ko sem opravil izpit iz varnega rokovanja. Takrat je bilo tam še strelišče. Spominjam se, da sem streljal s SPORT 2 in takoj za tem Sig P210-6, obe pištoli sta bili last Mirana. Prvič sem držal v roki pištolo CZ 75 Sport II, vendar s to pištolo nisem imel tako dobrega občutka, kot z Sigom. Najbolj mi je ostalo v spominu, da me je SIG  malo poškodoval. Kljunil po roki, po kožici med prsti s  kladivcem. Malo se mi je takrat zameril (Sig P210-6) a občutek streljati z njim je bil fenomenalen. To je bilo vse improvizirano, tarčo sem postavil na nekakšen sod, ki je bil tam na strelišču in sem poizkusil. Na to strelišče naju je z Miranom peljal moj znanec, ki pa ni bil športni strelec ampak lovec. To strelišče so uporabljali tudi lovci.

 

Strelišče v Rušah. Fotografija iz leta 2012.

 

Kakšni so bili ti prvi občutki?

Kljub dobremu prvem občutku sem vseeno imel neke pomisleke, kaj je to neko pokanje z velikim kalibrom. Miranu sem predlagal, dajmo probati z zračnim orožjem. Miran je imel takrat gostinski lokal Nostalgija in spodaj v lokalu neizkoriščen prostorom. Dolžina cca 9-10m in smo tam uredili strelišče za zračno orožje. Tistega leta smo si tam naredili malo zimsko ligo z zračno pištolo, tako interno med prijatelji. Nabavili smo si zračne pištole in imeli tekmovanja. Miran si je nabavil dve, jaz pa eno zračno pištolo preko osebe, ki je bil v Strelski zvezi in tekmovalec z zračnim orožjem.

 

Strelišče pod Nostalgijo.
Strelišče pod Nostalgijo za zračno orožje.

 

Kako je bilo streljati z zračnim orožjem?

Odlično. Od začetka mi je šlo zelo dobro. Zelo hitro sem napredoval.

Kako se je to razvilo naprej?

Potem pa se je začelo. V Miranov lokal so hodili tudi drugi športni strelci, kot so Jelen, Kalšek, Miklavc in ostali odlični in dolgoletni strelci. Miran pa je že začel govoriti, da je našel nekoga talentiranega. Tako mi je tudi predlagal, naj si tudi sam nabavim orožje za tekme (Liga Alpe Adria). Najprej sem tekmoval z Miranovim orožjem. Moja prva tekma je bila z njegovim revolverjem na tekmi Mojster revolverja leta 2011. To je bil kar izziv, saj orožja nisem smel »klikati« (nastavljati merkov) saj revolver ni bil moj in Miran je bil zelo strikten glede tega. Saj veš, še danes je. Smeh. Vseeno sem bil vesel, saj sem imel eno serijo 95 krogov ( Mojster revolverja: 5 poskusnih in 6 serij po 10 strelov za rezultat). To je zame takrat pomenil uspeh. Na tej tekmi je zraven mene na sosednji liniji streljal takratni šampijon Ernest Mežan. Strelec z mnogimi rekordi, ki jih drži še danes. Ima tudi rekord v največ osvojenih medaljah v MLAA. Moram priznati, da je name naredil velik vtis. Njegova mirnost, predvsem to je naredilo vtis. Sodnik na liniji pa je bil Mičo Popovič (predsednik SK Maribor).

 

Lahko rečeš, da te je športno strelstvo takoj prevzelo?

 Ne, moram reči, da sem se sprva malo upiral temu. Nekako me je potem začel Miran prigovarjati, da naj bolj resno pristopim k temu športu, saj da imam talent. Vztrajal je, da pričnem streljati za SK Devetko. S prestopom v SK Maribor pa so prišli tisti pravi rezultati.

 

Si si takrat ob začetkih predstavljal, da boš postal večkratni prvak MLAA, ki bo postavljal in rušil rekorde?

 Nikoli. Jaz sem si celo od začetka, predvsem ko smo hodili trenirati v Ruše govoril, da jaz ne bom nikoli zmagal nobene tekme. Sploh ko sem videl tiste moje prve tarče. Sem si mislil: »Oh kaj te to je?« Na tak način, sem pomislil in tistih slabih pogojih, res ne moreš nikoli zmagati.

PRVA MEDALJA IN POT NA VRH

 

Se spomniš svoje prve medalje? V kateri disciplini si jo dobil?

To bi se skoraj moral spomniti pa se sedaj ne. Smeh. Da malo pomislim, to je bilo v Gameljnah 23.6.2012 na 5. kolu MLAA. Mislim, da sem dosegel 3. mesto v pištoli s 187 krogi.

 

Udarna ekipa SK Devetka, kjer je svojo športno pot začel tudi Darjan. Na sliki poleg njega Robert Krašovec in na levi človek, ki je zaslužen, da je Darijan spoznal ta šport Miran Žvajker. Leta 2012 je Darjan osvojil svojo prvo medaljo v MLAA.

 

Prvak nisi postal čez noč, pa vendar si se zelo hitro začel vzpenjati in dosegati vedno boljše rezultate. Je bilo potrebno vložiti veliko truda, da si začel dosegati takšne vrhunske rezultate?

 Šlo je postopoma. Prelomno je bilo odprtje strelišča ŠRC RA-TA-TA. To strelišče nam je nudilo idealne pogoj, mnogo bolj kot improvizirano strelišče v Rušah. Kmalu smo dali pobudo in organizirali smo Zimsko ligo. Tudi ti si bil prisoten. Pa Gregor Avguštin, danes vrhunski strelec v IPSC in tudi Dejan Lovec, ki je kasneje streljal za SD Policist. Tista Zimska liga, to je bilo v sezoni 2013/14 , je v meni naredila največji korak naprej, navzgor.

 

Strelišče v Rušah smo si opremili sami. Naredili smo 4 strelska mesta. Pobudnika in začetnika: Miran in Darjan. Na sliki Miran Žvajker.

 

 

V Rušah smo streljali tudi z dolgocevnim orožjem. V objektiv je naju z Gregor Avguštinom ujel Darjan. Slika iz leta 2013.

 

Odprtje strelišča ŠRC RA-TA-TA je marsikateremu športnemu strelcu prineslo idealne pogoje: pokritost, avtomatske linije in še kaj.

KAJ VSE JE POTREBNO ZA ODLIČEN REZULTAT

 

Sedaj eno zanimivo vprašanje. O tem sva midva sicer že večkrat debatirala, ampak vseeno, dajva še enkrat za naše bralce portala www.sportno-strelstvo.si. Kaj bi ti rekel zase: Imaš znanje, talent ali oboje? 

Hmm, kaj imam? Znanje pridobiš čez čas. Od začetka se mi je zdelo, da sem bil »levi«, zdelo se mi je, da sem bil nespreten z orožjem. Vsaj tako se mi je zdelo, da sem bil malo »štorast«. Če govoriva o talentu, bi ga definiral takole: Razvije ga tisti, ki vadi. Verjetno pa ga je nekaj v meni, a mislim, da je to pogojeno z neko vztrajnostjo. Vztrajnost, doslednost in konstantnost, to da rezultat.

 

Katere so bistvene sestavine, predispozicije za odličen rezultat?

 Najprej takole, da nikakor ne sme kdo misliti, da če bi posnemal mene, da bi bilo to pogoj za odličen rezultat. Vsak ima svoje navade, ki pa jih z nasveti ne smeš korenito spreminjati, nekaterim pa to sploh ne paše, da bi jim kdor koli kaj svetoval. Človeka moraš preučiti na dolgi rok, da bi mu lahko dal kak koristen nasvet.

Če pa gledava na splošno, menim, da je pogoj za dober rezultat: zbranost, kontrola misli, to je velik dejavnik. Fizična kondicija ni nujno pogojena, saj lahko tekmovalec z zbranostjo, dobro kontrolo in slabo fizično pripravljenostjo doseže sorazmeroma dober rezultat, ne pa vrhunskega. Za vrhunski rezultat, pa se morajo poklopiti vse stvari. To je od dobrega dneva, fizike, dobrega počutja, mirnostjo, kontrola misli, drža. Kvaliteten trening prinese dobre rezultate.

 

Še eno 1. mesto za Prvaka.

 

Mnogi se sprašujejo kako ohranjaš konstanto pri doseganju tako odličnih rezultatov. Namreč pri nekaterih strelcih včasih opaziš nihanje, po dobrih rezultatih lahko sledijo slabši in nekateri rabijo mnogo časa, da pridejo nazaj v formo. Pri tebi tega ni opaziti. Imaš kakšen poseben recept oz. je tvoj pristop drugačen?

 Pristop verjetno ni drugačen.

A roko na srce, pri tebi res ni opaziti nekih večjih padcev in nihanj pri rezultatih. Tudi če kdaj na kakšni tekmi nisi med top 3 (kar je zelo redko) si pa vedno med top 5. Kako komentiraš to dejstvo?

 Bom pa rekel takole, da sem tudi sam presenečen nad tem. Smeh.

 

Še dve novi od mnogih medalj. Iz I. kola MLAA 2020.

 

Meniš, da delaš kaj drugače kot ostali?

 Da. Recimo kaj sem opazil skozi vsa ta leta, kar tekmujem, nikoli si nisem postavljal ciljev. Recimo: Letos moram doseči enako kot lani. To si recimo postavlja marsikateri športnik. Trudim pa se vsako tekmo posebej od delati oz. probati narediti najboljše, brez ciljev, kot je npr.: Sedaj pa moram zmagati! To lahko predstavlja neko obremenitev, ki si jo lahko zmanjšaš, če o tem ne razmišljaš, a vendar se trudiš na tekmi narediti najboljši možen rezultat. Če bi konstantno samo razmišljal o tem kako moram zmagati in samo zmagati, najbrž res ne bi zmagal. Take obremenitve zavestno odmislim.

 

Kako bi potem ti definiral na kakšen način lahko strelec pride do dobrih rezultatov?

Vztrajnost in kvaliteten trening. Ne samo trening, kvaliteten trening. Ker je razlika veš, če greš samo streljati, kot pa imeti kvaliteten trening.

 

NJEGOV PROST DAN, KONDICIJA, TRENINGI, PREHRANA

 

Kako poteka tvoj prost dan?

S hojo na Pohorje. To jemljem kot sproščanje. To me sprosti, obenem pa je tudi trening, kardio. V nedeljo zjutraj vstanem ob 7.00 in na Pohorje. Zgoraj sem lahko v 50. minutah. Tako vzdržujem svojo kondicijo.

 

Tvoje mnenje: Je za športno strelstvo potrebna dobra kondicija ali je dosti tudi v glavi?

V glavi je ogromno. Najbolj se mi zdi pomembna osredotočenost, da si zbran, skoncentriran, šele na to je priporočljiva dobra kondicija.

 

Koliko krat na teden treniraš sedaj in kolikokrat si na začetku? Kako poteka tvoj trening?

Bolj ali manj vedno 2x na teden. Tudi na začetku. V večini primerov, če kaj ne testiram je to 10/10 strelov (10 pištola, 10 revolver). Če testiram municijo ali kakšno orožje pa po navadi 20/20 strelov.

 

Prvak na treningu.

 

 

 

 

 

 

Kaj pa prehrana v športnem strelstvu. Gledaš tudi na to?

 Nikoli. Razen, držim se tega, da pred tekmo ne jem ali pa vsaj ne neko nepravo, težko hrano. Vsaj 2 uri pred tekmo.

 NEKAJ O NJEGOVIH DOSEŽKIH, REKORDIH IN ŽELJAH

 

Kateri dosežek ali lovorika ti je ostala posebej v spominu?

 Mojster pištole. Tam sem dosegel tudi rekord, 590 krogov. Ta zmaga, rekord in osvojitev naslova mi je ostal nekako najbolj v spominu. Ta zmaga mi šteje več, kot tista dva posamična rekorda 199 krogov na tekmi s pištolo in 199 krogov z revolverjem.

Mojster pištole je tekma v organizaciji SD Policist:  5 poskusnih in 6o strelov za rezultat. 6 serij po 10 strelov, čas serije 8 min. Darijan je večkrat osvojil ta prestižni naslov, rekord 590 krogov je postavil 30.3.2019.

 

Tvoja dva rekorda 199 krogov (od 200 možnih) v pištoli in revolverju. Kako je bilo prvič narediti tak fenomenalen rezultat? Je bil tisti dan zate poseben dan?

 Vse sem občutil sproti, da se dogaja ta stvar. Posebej v spominu mi je ostalo predvsem to, da sem bil neverjetno skoncentriran. Ne pomnim, da sem bil kdaj tako fejst zbran. To se ne zgodi vsak dan, redko.

Darijan je rekord 199 prvič dosegel v disciplini revolver leta 23.5.2015 na III. kolu MLAA.  V disciplini pištola je 199 krogov dosegel 7.4.2018 na II. kolu MLAA.

 

 

 

 

Meniš, da ti bo uspelo kdaj celo 200?

 Hm hm hm. Raje ne pomislim na to. Nikoli ne upam na dober rezultat. Vsak strel sproti mi je vreden truda. Seveda med pogovori pa smo se dostikrat menili, da bo morda kdaj tudi 200. Zakaj pa ne?

 

Kaj športno strelstvo pomeni zate? 

Športno strelstvo je zanimiva preizkušnja samega sebe.

 

Še imaš v športnem strelstvu kakšno posebno željo, recimo po kakšnem drugem dosežku?

 Imam. Večina pa se navezuje na sam klub. Doseči čim boljše ekipne rezultate. Za posamezne dosežke ne gledam več. Dosti mi pomeni ekipa in vlagam napore kako sestaviti odlično ekipo, oziroma ekipe.

 

Analiza rezultatov po treningu.

 

Na treningih spremlja rezultate in trud klubskih strelcev.

 

Zanimivost:

Darijan Gomivnik je leta 2014 začel svoj zmagoviti pohod, ki traja še danes.  V MLAA  2014 je prvič osvojil naslov v obeh disciplinah: v pištoli in revolverju. Prvak v revolverju je bil kar 6 krat zapored v letih: 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 in 2019. V disciplini revolver je Darijan Gomivnik tako izenačil rekord z Ernest Mežanom in imata skupaj 6 naslovov v revolver posamezno.

Naslov prvaka v disciplini pištola je tako kot leta 2014 osvojil še v letih 2017, 2018, 2019.  Skupaj 4 krat. Več od njega jih je v pištoli dosegel samo legendarni Ernest Mežan, SD Policist, ki ima 6 naslovov prvaka v pištoli posamezno.

Ekipni naslov prvakov v obeh disciplinah je dosegel v letu 2017 v ekipi SK Maribor I, skupaj z Bojan Jelenom in Nenad Vignjevićem.

Ekipni naslov v revolverju je ponovno ponovil v letu 2018, v ekipi SK Maribor I sta bila še Darko Voglar in Bojan Miklavc.

Darijan je tudi večkrat osvojil prvo mesto na tekmovanju Mojster pištole, kjer je ta laskavi naslov osvojil 4 krat zapored v letih: 2016, 2017, 2018 in 2019. Letos (2020) je zaradi Korone tekma odpadla.

Mojster revolverja je osvojil 5 krat zapored v letih: 2014-2018.

Večkrat je zmagal (ekipno in posamično) tudi na Odprtem državnem prvenstvu, na  katerem po navadi tekmuje za Zvezo častnikov Slovenije.

 

Kam shranjuješ vse medalje? Gredo doma na kakšno posebno mesto? Sedaj se jih je že nabralo ogromno.

 V škatlo za čevlje. Smeh.

Nimaš morda neke vitrine, police v dnevni sobi na primer?

Ne, nimam. Pokale shranjujem v omare. Niti enega nima razstavljenega. Edino medalje, sezonske, tiste iz tekoče sezone so obešene na komodi v spalnici. Na koncu sezone jih pospravim v škatlo za čevlje.

 

IZBIRA OROŽJA IN NEKAJ NASVETOV ZA ZAČETNIKE

 

Dosti je govora v športnem strelstvu glede izbire orožja. Nekateri so mnenja, da izbira igra veliko vlogo ali meniš, da nekateri pri tem preveč komplicirajo? Kaj meniš ti?

Da, preveč komplicirajo. Sploh tisti, ki imajo zelo kvalitetno orožje. Vedno boljše bi želeli imeti, a bi lahko že s prvotnim naredili odličen rezultat. Menim, da v Ligi Alpe Adria ima ogromno strelcev zelo kvalitetno orožje, s katerim se da narediti odličen rezultat. Na koncu ni težava v orožju, ampak v nas samih.

 

Za naše bralce, ker me tu in tam kdo vpraša s čem streljaš? Pištola in revolver znamka in model?

 Pištola je znamke Sig, model P210-5, kaliber 9×19. Revolver pa CZ M-ZKR-551, kaliber 38. special.

ZKR in SIG P210-5 (na sliki model s podaljškom).

 

Zanimivost:

Sig P210-5 je pištola narejena v Švici in jih več ne izdelujejo. Posebnost P210-5 je, da je to model s 6 col dolžino cevi in zmotno včasih kdo misli, da številka 5 pomeni dolžino cevi 5 col. Model P210-6 pa ima dejansko 5 colsko cev. Sig P210 modeli veljajo za zelo precizne, natančne pištole in kvalitetne izdelave. Ker so danes redke so njihove cene včasih vrtoglave. Za ameriški trg se lahko prodajo tudi od 4000€ – 7000€/kos. Izvedb pištol je več, zadnja leta pa je najbolj iskan model Sig P210-5 Long slide in heavy frame, ki so zelo redke in bile narejene v omejenih serijah. Nekaj let nazaj je podjetje Sig Sauer ponovno obudil ta model pod P210 Target, Super Target in Legend, ki po videzu spominja na original a je po mnenju nekaterih daleč od legendarnega Švicarskega modela, tudi glede materialov itd. Predvsem zbiratelji prisegajo na original, med mnogi športnimi strelci pa je to stvar debate in okusa.

Podobno bi lahko rekli za češki revolver ZKR, ki ga prav tako več ne izdelujejo.  Velja za izredno natančen revolver in nanj prisegajo mnogi odlični strelci.  Z njim so streljali tudi na olimpijskih igrah, ko je disciplina velikega kalibra bila še dovoljena. V 90. letih se je ponovno pričela proizvodnja z drugimi lastniki in pod znamko WINSTON, ki je v bistvu kopija modela ZKR. Čeprav ZKR revolverji ne dosegajo tako visokih cen kot pištole SIG P210, je zadnja leta vseeno opaziti dvig cen, tudi za ta revolver, saj so vedno bolj redki in zadovoljni športni strelci, ki jih uporabljajo se težko ločijo od tako natančnega in zanesljivega orožja.

 

Govori se, da boš menjal revolver? Zaupaš kaj te mika oz. kaj imaš morda že na gledano?

 Za tekme ne bom nič menjaval. Sem pa pred kratkim testiral nek zanimiv revolver.

 

Imaš kakšen nasvet za vse nove športne strelce? Kaj morajo strelci vedeti oz. biti pozorni, sploh na začetku?

Težko vprašanje. Možnih je več variant. V športnem strelstvu poznam več vrst ljudi. Eni ki radi streljajo in drugi, ki radi tekmujejo. Tisti, ki radi streljajo, naj uživajo v tem. Za tiste, ki pa radi tekmujejo pa naj vsaj na začetku, kako bi rekel, poslušajo preverjene, izkušene svetovalce. Naj najdejo mentorja, ki jih bo znal popeljati na pravo pot. Ne mislim samo na izbiro orožja, ampak predvsem z izbiro načina treninga, pristop k treningu. Potem bo pot lažja. Vsi vemo, da vsak želi biti zelo hitro na vrhu. To pa ne gre vedno, hitro doseči odlične rezultate.

Si razmišljal, da bi kdaj odprl šolo strelstva?

 Ne, nisem.

 Pa če bi morda kdaj odločil za to stvar, bi bili strogi kriteriji kdo lahko pride tebi v uk?

 Ha ha ha. Ne, ne bi bili strogi kriteriji.

 

Pravilen prijem.

 

Kaj pa 5 pravil, kako streljamo na liniji? Jih omenimo za naše bralce?

 Smeh. Spomni me ti. Jaz jih ne vem. Smeh.

 Športno strelstvo: »Drža, prijem, dihanje, merjenje, proženje.«

Da, tako je.

Na kratko: 5 pravil so pravila, ki jih mora  (ali bi jih naj moral) športni strelec upoštevati, da doseže dober zadetek (varna smer oz. varno rokovanje je seveda samoumevno). Pravilna drža oz. postavitev na liniji, kako stojimo. Pravilen prijem orožja. Umirjeno enakomerno dihanje. Pravilno merjenje – poravna merkov in seveda pravilno proženje. Kot pa je že Darjan prej omenil, zelo pomembna je seveda osredotočenost.

 

SK MARIBOR, NJEGOV VZORNIK IN NOVA FUNKCIJA V KLUBU

 

Dajva se dotakniti tudi tvojega kluba za katerega tekmuješ, to je SK Maribor. Leta 2014 si prestopil iz SK Devetke v SK Maribor. Ta klub ti je nudil bistveno več, kar takšen strelec tudi potrebuje. Nek »support« in seveda dobre sotekmovalce v ekipi. Si tukaj zadovoljen?

Da, tukaj sem zadovoljen.  Sem pa ostal tudi član SK Devetke in z vami posebej pozimi tudi dosti treniram v naši Zimski ligi.

Kratek razmislek. Potem pa…

Moram povedati, da sem že pred prestopom v SK Maribor, spoznal odličnega strelca, ki je zame predstavljal nek vzor, to že od samega začetka. Lahko rečem, da je on moj vzornik, od katerega sem se ogromno naučil. Spoznal sem ga preko Mirana in kmalu sva z Miranom dobila vabilo, da gremo skupaj na tekmo v Avstrijo. Kot začetnik sem opazil njegovo mirnost, zbranost in neverjetno strast do športnega strelstva. Njegovi dosežki in rekordi so govorili sami zase, ni potreboval in želel hvale. Ogromno je prispeval za ta klub in zanj ogromno naredil, kar dela še danes (SK Maribor). Morda je ravno zato postal moj idol in marsikatero pomembno stvar sem se naučil od njega. Dal mi je zelo dragocene nauke in v čast mi je bilo, da si je tako odličen strelec takrat vzel čas zame, da je videl v meni nek potencial. Nima vsak te sreče. Vse od takrat sva odlična prijatelja in si pomagava tudi danes. On je zame v klubu poskrbel za marsikatero stvar, ki drugače ne bi bila dana sama od sebe. Najbrž veš o kom govorim, o Bojanu Miklavcu.

 

Zmagovalna ekipa SK Maribor I iz leta 2018. Na sliki: Darijan Gomivnik, Darko Voglar in Bojan Miklavc, legenda športnega strelstva.

 

Zanimivost:

Bojan Miklavc je soustanovitelj SK Maribor in legenda športnega strelstva. Še danes drži kar nekaj rekordov in je večkratni prvak v Mednarodni ligi Alpe Adria: 2x je osvojil naslov prvaka v pištoli in 1x v revolverju in tudi naslove prvaka v ekipnih disciplinah.  Še vedno drži rekord 587 krogov iz tekme Mojster revolverja, leta 2008, enak rezultat je ponovil tudi leta 2013. Bil je član ekipe SD Policist, ki je leta 2004 na IV. kolo MLAA postavila rekord v revolverju ekipno: 583 krogov. V ekipi sta poleg Bojana bila še dve legendi športnega strelstva: Marjan Krašovec in Ernest Mežan. Ima tudi 4 naslove v Mojstru revolverja.

Bojan je tudi rekorder v zmagah Novoletnega turnirja Vinka Lavrinca, ki ga vsako leto organizira SK Dušan Poženel iz Rečice, saj je osvojil kar 7 teh turnirjev. Še danes je odličen strelec in njegov prispevek v športnem strelstvu je veličasten. V letu 2018 so Darijan Gomivnik, Bojan Miklavc in Darko Voglar za SK Maribor, v MLAA, ponovno osvojili tudi ekipni naslov v revolverju.

 

Po novem imaš tudi novo funkcijo, oblikuješ ekipe v SK Maribor. Nekateri ti že kar rečemo športni direktor SK Maribor. Kaj je tvoje merilo pri izbiri, kdo bo v kateri ekipi?

 Težko se izrazim, tako kot bi želel. Nikakor ni merilo, biti si dober z mano. Sledim konstantnosti strelcev. Pomemben je tudi odnos posameznika do strelstva in do drugih članov v klubu. Redno spremljam in sledim rezultatom in razvoju strelcev v našem klubu.  Mnogo stvari opazim že na treningih, kako nekdo napreduje in če uspe ponavljati dobre rezultate je to gotovo razlog, da bo v eni od ekip. Takrat tudi dam kakšen nasvet ali dva. Vztrajnost strelca oz. trud, da dosega dobre rezultate je tisti, ki tudi na koncu sezone prinese naslove in odličja. Pomembno se mi zdi, da se ti rezultati pokažejo v ekipnem duhu. Ekipo sestavljajo trije strelci in vsi trije morajo biti osredotočeni na trud, doseči najboljši možen rezultat, če želimo na koncu priti do ekipnega uspeha. Marsikatera stvar se mora tudi tukaj poklopiti. Lahko ima nekdo slab dan in odstreli malenkost slabše, ampak pomembno je, da še vedno naredi soliden rezultat, ni perfekten a dovolj soliden rezultat, da skupni rezultat vseeno ne potegne preveč navzdol. In tukaj je ravno trik, morda umetnost, da najdeš ekipo, ki ima sinergijo, stalnost, da vedno dosega dobre rezultate. Spomniti velja tudi, da je ekipa tako dobra, kot je dober najšibkejši »člen«. Včasih je tudi rezultat posameznika 189 krogov dovolj, da ekipno prinese medaljo. Je perfekten? Ne ni, ampak na tisti tekmi je to bilo dovolj za ekipno zmago in to šteje. Seveda, če vsi streljajo odlično, skrbi skoraj ni. Če se to ponavlja in se vsi trije člani ekipe trudijo pri svojih rezultatih, brez bistvenih, daljših in globljih nihanj, dobiš zmagovalno ekipo. Seveda sinergija med člani ekipe pa mora biti, da se med seboj vzpodbujajo, si pomagajo, redno trenirajo in to skupaj, če se le da.

Najhujše kar se zgodi ekipi je lahko to, če začnejo člani iste ekipe tekmovati med seboj. Namesto, da se osredotočijo na rezultat se ubadajo s tem, da bodo naredili boljši rezultat od so-člana ekipe, pri tem pa pozabijo, da mora njihova ekipa biti v boljša od drugih ekip. Pozabijo, da morajo biti eno. To na koncu ne privede do uspeha

 

O MEDNARODNI LIGI ALPE ADRIA, TRENUTNIH REZULTATIH, KONKURENCI in PODPORI

 

Mednarodna Liga Alpe Adria je strelska liga v kateri redno tekmuješ že od leta 2012. Tukaj si dosegel in dosegaš svoje največje športne dosežke in osvojil ogromno medalj ter postavljaš rekorde. Te preseneča, da je iz leta v leto vedno več zanimanja za ta šport?

Da, res je. Ta šport se je dvignil. Opaziti je neverjeten porast in zanimanje za ta šport. Menim, da je to pozitivno za športno strelstvo kot tako. Ko smo mi začeli, je to bilo napram sedaj v manjšini, pa je to samo 8 let nazaj.

Ko govoriva o Ligi Alpe Adria in o tem kako se je zadeva razširila, napredovala in postala popularna, ne morem mimo ene osebe, ki se mi zdi ključna pri vsej tej zadevi. Govorim seveda o Georgu Simiču. On je zame in najbrž še za mnoge druge, tisti bistven člen, ki povezuje klube in vodi ligo.  Ne znam si predstavljati nobenega drugega, ki bi vodil to zadevo tako profesionalno in na takem nivoju. Zaradi tako dobrega vodenja in same organizacije Mednarodne lige Alpe Adria za katero je zaslužen George, lahko klubi in posamezniki dosegamo tako dobre rezultate. Njemu gre posebna zahvala iz moje strani!

Na sliki Darijan in George Simič, gonilna sila MLAA.

Zanimivost:

Naš prvi intervju za portal www.sportno-strelstvo.si je bil z Georgom Simičem, predsednikom SD Policist. Intervju z njim najdete na spodnji povezavi (klik): Intervju George Simič.

 

Kako si zadovoljen s trenutnim rezultatom v MLAA, po 4. kolih? Pri ekipnih rezultati, gre trenutno zelo na tesno.

 Zelo zadovoljen. Tako posamezno in ekipno, zelo zadovoljen.

Ekipni skupni rezultati v pištoli do IV. kola MLAA 2020.

 

Ekipni skupni rezultati v revolverju do IV. kola MLAA 2020.

 

Si upaš napovedati razplet ekipnih rezultatov?

 Tega si ne upam napovedovati. Želim pa si najboljše.

 

Kako gledaš na to, ko nekateri skušajo uporabljati stranske blende na tekmah. Poznamo nekaj primerov, ko so nekateri na liniji in gledajo ven, kot iz bunkerja – sprednja, stranska blenda, ni da ni?

To se mi seveda ne zdi fer. Na tekmah pa ne sodim jaz, ampak sodniki. Pošteno je, da vsi tekmujemo pod enakimi pogoji in da se pravila upoštevajo. Ni fer do tistih, ki tekmujemo pošteno. Na srečo pa je tega zelo malo.

 

Kaj meniš o tvojih konkurentih? Namreč strelci so iz leta v leto boljši. Vedno višji rezultati se dosegajo na tekmah, posebej v MLAA. Eden takih fenomenov so tudi ekipe SD Proarmis in SD Policist? Posebej SD Proarmis ima kar nekaj odličnih strelcev, ki ne streljajo zelo dolgo a so hitro dosegli prve uspehe. Zakaj misliš, da jim to uspeva?

Mislim, da jim to uspeva zaradi velikega vložka in truda v športno strelstvo in dobrega medsebojnega razumevanja v samem klubu. To dvoje prinese uspehe in jim to tudi privoščim.

 

Svojim konkurentom vedno športno čestita in jim privošči uspehe. Na desni Bojan Jelen, SD Proarmis in na Darjanovi levi Bojan Fras, SD Proarmis.

 

Te tvoja partnerka podpira v tem športu? Tudi njo zanima ta šport?

Da, partnerka me pri tem podpira in ta šport jo zanima. Enkrat sem jo celo pripeljal s seboj na trening in pokazala je neverjetni talent.

 

Zadnje vprašanje. Ali bereš naše reportaže in povzetke tekem na www.sportno-strelstvo.si?

Ja, berem. Z veseljem jih preberem.

 

Darjan hvala za tvoj čas, tvoje misli in razmišljanja, ki si jih delil za bralce portala www.sportno-strelstvo.si. Želimo ti obilo uspeha še naprej!

 Hvala tudi vam!

 

Posebna zahvala gre z naše strani Georgu Simiču, ki nam je pomagal z mnogimi podatki, kdo je kdaj osvojil katero odličje in naslov.

 

 

 

Delite na:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Ne spreglejte ...

IX. KOLO LIGE ALPE ADRIA 2019

Deveto, predzadnje kolo MLAA 2019, se je odvilo na strelišču SD Kidričevo v Strnišču, dne 21.9.2019. Strelišče je bilo pred leti obnovljeno in je danes

Trezor A101-Z 5
Varnostni razredi za trezorje

VARNOSTNI RAZREDI ZA TREZORJE

Varnostni razredi za trezorje – splošno Varnostni razredi za trezorje so sistemi za zaščito dragocenih predmetov, denarja in pomembnih dokumentov. Varnostni razredi so razdeljeni na

KAKO POSTATI ŠPORTNI STRELEC II. del

  Pozdravljeni, dragi bralci in bralke, bloga o športnem strelstvu. Pred vami je članek Kako postati športni strelec II. del, ki opisuje zelo pomembne postopke-korake,

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Politika zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke