Spektiv – katerega izbrati za športno strelstvo?

Pri športnem strelstvu je natančnost ključnega pomena. Da bi dosegli najboljše rezultate, morajo strelci videti svojo tarčo jasno in natančno. To je mogoče doseči z uporabo spektiva, ki strelcem omogoča, da vidijo tarčo na daljavo in spremljajo zadetke na tarči.

 

VRSTE SPEKTIVOV

Spektivi so postali zelo priljubljeni v svetu športnega strelstva zaradi svoje sposobnosti povečanja slike in izboljšanja natančnosti streljanja. Obstajajo številni različni modeli in znamke, ki so na voljo, vendar pa se najboljše spektive običajno najde v specializiranih trgovinah za športno opremo. Pri nas prisegamo na nemško znamko Braun, katerih modeli zadostujejo tudi za slabše vremenske razmere, zelo oddaljene tarče in imajo zelo kvalitetne leče Ultralit.

Spektive pa tudi ločimo na bolj in manj zmogljive v smislu povečave in oddaljenosti predmeta oz. tarče, ki jo opazujemo. V nekaterih strelskih disciplinah (predvsem s puško) je lahko tarča oddaljena tudi 100 ali več metrov. Glede na disciplino, ki jo streljate, pred nakupom svetujemo, da se pozanimate o vseh tehničnih specifikacijah spektiva, predvsem pa o zmogljivosti spektiva, kot je povečava, vidni kot, vodotestnost, sistem proti meglenju inp.

POVEČAVA

Ena izmed najpomembnejših lastnosti spektiva za strelstvo je povečava. Večja povečava omogoča strelcu, da vidi tarčo na daljavo in si ogleda podrobnosti, ki jih s prostim očesom ne bi mogel zaznati. Vendar pa večja povečava ni vedno boljša, saj lahko pri prevelikem povečevanju slika postane manj stabilna, kar lahko privede do slabših rezultatov. Zato imejte vedno v mislih, da izberete spektiv, ki zadostuje vašim potrebam.

Za začetnike in tudi za strelce, ki se redno udeležujejo tekmovanj v preciznem streljanju na 25m, kot je npr. Mednarodna liga Alpe Adria, svetujemo, da izberejo SPEKTIV BRAUN 15-45×60. Omenjeni spektiv več kot zadostuje za opazovanje tarče in zadetkov na 25m in je cenovno najbolj dostopen a hkrati kvaliteten, kot se spodobi za nemško znamko Braun. V kolikor pa želite kaj bolj zmogljivega pa je tukaj še model Spektiv Braun 20-60×60 in za bolj zahtevne še model SPEKTIV BRAUN 20-60×80.

KVALITETA IN OSTALE UPORABNE FUNKCIJE

Spektiv mora biti tudi trpežen in odporen na vremenske razmere. Strelci se pogosto soočajo z različnimi vremenskimi pogoji, zato mora biti spektiv vodotesen in odporen na prah. Ena od zanimivih funkcij je tudi “ANTI-FOG” oz. sistem proti meglenju. Prav tako mora biti spektiv lahko prenosen, tako da ga lahko strelci brez težav prenašajo na tekme. Mnogokrat je pomembna tudi dimenzija in teža, da ga lahko brez težav pospravimo v torbo skupaj z ostalimi pripomočki (orožje, strelivo, glušniki inp.) in nam ob teži ostalih pripomočkov spektiv ne predstavlja posebej dodatne teže. Naš model SPEKTIV BRAUN 15-45×60 tehta samo 650 g (teža brez embalaže) in je zelo lahek za prenašanje, bolj zmogljiv model Spektiv Braun 20-60×60 pa tehta zgolj 50 g več.

KAJ JE ŠE POMEMBNO PRI IZBIRI SPEKTIVA

Pri izbiri spektiva za športno strelstvo je treba upoštevati tudi prilagodljivost in enostavnost uporabe. Nekateri spektivi imajo dodatne funkcije, kot so prilagodljiva osvetlitev, ki omogoča uporabo v različnih svetlobnih pogojih, ter hitro ostrenje, ki omogoča hitro prilagajanje na razdaljo.

Vendar pa morajo strelci vedeti, da spektiv ni nadomestek za pravilno tehniko in trening. Čeprav lahko spektiv pomaga izboljšati natančnost, strelci morajo še vedno trdo delati, da bi dosegli najboljše rezultate.

SPEKTIV – POMEMBEN DEL STRELSKE OPREME

V zaključku lahko rečemo, da je spektiv pomemben del opreme za športno strelstvo, ki lahko strelcem pomaga doseči najboljše rezultate. Pri izbiri spektiva je treba upoštevati povečavo, trpežnost, prilagodljivost in enostavnost uporabe. Vendar pa strelci ne smemo pozabiti, da je treba poleg opreme uporabljati tudi in predvsem svoje znanje. Strelske veščine najbolje pridobimo z rednimi in kvalitetnimi treningi. Na tem mestu lahko omenimo tudi 5 pravil za najboljši zadetek: Drža, prijem, dihanje, merjenje, proženje. Na koncu pa seveda ne moremo mimo zlatega pravila: Varna smer! Pa obilo dobrih zadetkov!

Delite na:
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Ne spreglejte ...

V. kolo lige Alpe Adria 2019

      Lep strelski pozdrav vsem skupaj! Danes bom povzel rezultate V. kola MLAA, ki se je odvijalo 8.6.2019 na strelišču v Melju v

VI. KOLO LIGE ALPE ADRIA 2020

VI. kolo Lige Alpe Adria 2020 se je odvilo na strelišču Agnez v Trbovljah, ki ga je organiziralo Združenje Slovenskih častnikov Trbovlje.     O

Trezor A101-Z 5
Varnostni razredi za trezorje

VARNOSTNI RAZREDI ZA TREZORJE

Varnostni razredi za trezorje – splošno Varnostni razredi za trezorje so sistemi za zaščito dragocenih predmetov, denarja in pomembnih dokumentov. Varnostni razredi so razdeljeni na

Blog o športnem strelstvu – predstavitev

[vc_row][vc_column][vc_column_text] Pozdravljeni vsi strelski navdušenci in tisti kateri se šele podajte na pot športnega strelca. Kdo sem? Športno-strelski navdušenec in športno strelstvo je moja strast,

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Politika zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke